Πρόκειται για μια ερώτηση που έχει απασχολήσει όλους μας όταν πρέπει να παρουσιάσουμε τις φοιτητικές μας εργασίες, μπροστά σε κοινό ή μπροστά στους καθηγητές μας. Το κυρίαρχό συναίσθημα φαίνεται να είναι το άγχος και η αίσθηση ότι μάλλον δεν ξέρουμε τίποτα! Σας παραθέτουμε λοιπόν μια λίστα με χρήσιμες συμβουλές για την παρουσίασή σας:
- Η καλή προετοιμασία είναι το κλειδί! Κάθε φορά είναι και καλύτερα!
- Δείτε παρουσιάσεις άλλων και αντιγράψτε τα σημεία που σας άρεσαν. Ξεκινήστε με κάποια βίντεο π.χ. του TEDx! Τι θα πετύχετε; Θα εξοικειωθείτε με τη γλώσσα του σώματος που χρησιμοποιούν οι ομιλητές και παράλληλα θα πάρε νέες γνώσεις!
- Οι πολλαπλές πρόβες θα συμβάλλουν στην επίτευξη των ιδανικών αποτελεσμάτων.
- Οι πολλαπλές πρόβες επίσης, θα σας δώσουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζεστε και θα μειώσουν το άγχος σας!
- Η παρουσίαση Power Point θα πρέπει να είναι ευχάριστη στο μάτι! Θα πρέπει να είναι απλή, να χρησιμοποιεί χρώματα μόνο για να δώσει έμφαση και χωρίς υπερβολές, να είναι σύντομη και περιεκτική. Η παρουσίαση μέσω Power Point δεν σημαίνει ότι διαβάζουμε τις διαφάνειες, όπως επίσης δεν σημαίνει ότι κάνουμε copy-paste αυτοτελή κείμενα μέσα από την εργασία μας. Η παρουσίαση Power Point θα πρέπει απλώς να αποτελεί οδηγό για αυτά που έχουμε να πούμε.
- Σημαντικό ρόλο σε μια παρουσίαση διαδραματίζει και ο ίδιος ο ομιλητής! Θα πρέπει δηλαδή να διατηρεί έναν μεταβαλλόμενο, όταν πρέπει, τόνο στη φωνή του και να μιλάει με καθαρή άρθρωση. Θα πρέπει να είναι ανοικτός προς το κοινό και η στάση του να μην υποδηλώνει νευρικότητα, διότι γίνεται αντιληπτή από απλές εκφράσεις ή κινήσεις.
- Η απόκτηση προσοχής είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητούμενα. Είναι όμως δύσκολο να το πετύχετε και πόσο μάλλον καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης της εργασίας σας. Ωστόσο ένα ποιοτικό περιεχόμενο παρουσίασης power point της φοιτητικής σας εργασίας και η παράθεση ενδιαφέροντών συμπερασμάτων θα μπορούσε να λειτουργήσει εξαιρετικά θετικά.
- Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η εμβόλιμη χρήση χιούμορ μπορεί να προσελκύσει ξανά το ενδιαφέρον του κοινού.
- Τέλος, σκεφτείτε… Αν κάποιος τρίτος είχε το θέμα της εργασίας σας, πως θα θέλατε να σας το παρουσιάσει;;;