Οι μέθοδοι ποιοτικής έρευνας προέρχονται από τις κοινωνικές επιστήμες και τις επιστήμες συμπεριφοράς.
Η ποιοτική έρευνα ορίζεται ως μέθοδος έρευνας που επικεντρώνεται στην απόκτηση δεδομένων μέσω επικοινωνίας ανοιχτού τύπου και συνομιλίας. Αυτή η μέθοδος δεν είναι μόνο για το “τι” σκέφτονται οι άνθρωποι αλλά και “γιατί” το νομίζουν. Οι ποιοτικές μέθοδοι έρευνας επιτρέπουν την εις βάθος και περαιτέρω διερεύνηση και αμφισβήτηση των ερωτηθέντων με βάση τις απαντήσεις τους, όπου ο ερευνητής / ερευνητής προσπαθεί επίσης να κατανοήσει τα κίνητρα και τα συναισθήματά του. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το κοινό σας λαμβάνει αποφάσεις μπορεί να βοηθήσει στην εξαγωγή συμπερασμάτων στην έρευνα αγοράς. Οι μέθοδοι ποιοτικής έρευνας σχεδιάζονται κατά τρόπο που να βοηθούν στην αποκάλυψη της συμπεριφοράς και της αντίληψης ενός κοινού-στόχου σε σχέση με ένα συγκεκριμένο θέμα. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι μεθόδων ποιοτικής έρευνας, όπως η σε βάθος συνέντευξη, οι ομάδες εστίασης, η εθνογραφική έρευνα, η ανάλυση περιεχομένου, η έρευνα περιπτώσεων που συνήθως χρησιμοποιούνται. Τα αποτελέσματα των ποιοτικών μεθόδων είναι πιο περιγραφικά και τα συμπεράσματα μπορούν να αντληθούν αρκετά εύκολα από τα δεδομένα που λαμβάνονται.
Ακολουθούν οι ποιοτικές μέθοδοι έρευνας που χρησιμοποιούνται συχνά:
Συνέντευξη σε προσωπικό επίπεδο: Η διεξαγωγή λεπτομερών συνεντεύξεων είναι μία από τις πιο κοινές ποιοτικές μεθόδους έρευνας. Πρόκειται για μια προσωπική συνέντευξη που πραγματοποιείται με έναν ερωτώμενο κάθε φορά. Πρόκειται για μια καθαρά συνομιλητική μέθοδο και προσκαλεί τις ευκαιρίες για λεπτομερείς λεπτομέρειες από τον ερωτώμενο. Ένα από τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου παρέχει μια μεγάλη ευκαιρία να συγκεντρωθούν ακριβή στοιχεία για το τι πιστεύουν οι άνθρωποι και ποια είναι τα κίνητρά τους. Εάν ο ερευνητής είναι έμπειρος, μπορεί να τον βοηθήσει να συλλέξει σημαντικά στοιχεία. Εάν θα χρειαστούν περισσότερες πληροφορίες, οι ερευνητές θα πρέπει να ζητήσουν τέτοιου είδους ερωτήσεις που θα τους βοηθήσουν να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες. Αυτές οι συνεντεύξεις μπορούν να πραγματοποιηθούν πρόσωπο με πρόσωπο ή μέσω τηλέφωνου και συνήθως μπορούν να διαρκέσουν από μισή ώρα έως δύο ώρες ή και περισσότερο. Όταν η σε βάθος συνέντευξη διεξάγεται πρόσωπο με πρόσωπο δίνει μια καλύτερη ευκαιρία να διαβάσει τη γλώσσα του σώματος των ερωτηθέντων και να ταιριάζει με τις απαντήσεις.
Ομάδες εστίασης: Μια ομάδα εστίασης είναι επίσης μία από τις συνήθεις μεθόδους ποιοτικής έρευνας που χρησιμοποιούνται στη συλλογή δεδομένων. Μια ομάδα εστίασης περιλαμβάνει συνήθως έναν περιορισμένο αριθμό ερωτηθέντων (6-10) από την αγορά-στόχο. Ο κύριος στόχος της μεθόδου ομάδων εστίασης είναι να βρούμε απαντήσεις για το «γιατί». Ένα πλεονέκτημα των ομάδων εστίασης είναι ότι δεν χρειάζεται να αλληλεπιδράτε με την ομάδα προσωπικά. Σήμερα η μέθοδος έρευνας σε ομάδες εστίασης παρουσιάζουν υψηλή ευελιξία καθώς μπορούν να αποσταλούν οι ερωτήσεις διαδικτυακά και οι απαντήσεις μπορούν να συλλεχθούν με το πάτημα ενός κουμπιού. Αυτή η μέθοδος έρευνας συνήθως χρησιμοποιείται για να εξηγήσει περίπλοκες διαδικασίες. Αυτή η μέθοδος είναι πολύ χρήσιμη όταν πρόκειται για έρευνα αγοράς για νέα προϊόντα και δοκιμή νέων εννοιών.
Περιπτωσιολογική μελέτη: Η μέθοδος της μελέτης περιπτώσεων έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια και έχει εξελιχθεί σε μια πολύτιμη μέθοδο ποιοτικής έρευνας. Όπως υποδηλώνει το όνομα, χρησιμοποιείται για την εξήγηση ενός οργανισμού ή μιας οντότητας. Αυτός ο τύπος ερευνητικής μεθόδου χρησιμοποιείται σε διάφορους τομείς όπως η εκπαίδευση, οι κοινωνικές επιστήμες και παρόμοια. Η μέθοδος αυτή μπορεί να φαίνεται δύσκολη, ωστόσο είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους διεξαγωγής της έρευνας, καθώς περιλαμβάνει μια βαθιά κατάδυση και πλήρη κατανόηση των μεθόδων συλλογής δεδομένων και υπολογισμού των δεδομένων.
Διαχείριση αρχείων: Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί τα ήδη υπάρχοντα αξιόπιστα έγγραφα και παρόμοιες πηγές πληροφοριών ως πηγή δεδομένων. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια νέα έρευνα. Αυτό είναι παρόμοιο με τη μετάβαση σε μια βιβλιοθήκη. Εκεί μπορούν να μεταφερθούν βιβλία και άλλο υλικό αναφοράς για τη συλλογή σχετικών δεδομένων που πιθανόν να χρησιμοποιηθούν στην έρευνα.
Παρατήρηση: Η ποιοτική παρατήρηση είναι μια διαδικασία έρευνας που χρησιμοποιεί υποκειμενικές μεθοδολογίες για τη συλλογή συστηματικών πληροφοριών ή δεδομένων. Δεδομένου ότι η εστίαση στην ποιοτική παρατήρηση, είναι η ερευνητική διαδικασία της χρήσης υποκειμενικών μεθοδολογιών για τη συλλογή πληροφοριών ή δεδομένων. Η ποιοτική παρατήρηση χρησιμοποιείται κυρίως για την εξισορρόπηση των διαφορών ποιότητας. Η ποιοτική παρατήρηση ασχολείται με τα 5 κύρια αισθητήρια όργανα και τη λειτουργία τους – όραση, οσμή, αφή, γεύση και ακοή.
Συνομίλησε με τη WritiQ στο Viber: Άνοιγμα συνομιλίας